Business Joomla Templates by iPage Hosting Review

Kuchnia na Krecie

Dania serwowane na Krecie różnią się od tradycyjnych potraw Grecji kontynentalnej. Jakie potrawy i smaki są typowe dla tej wyspy i czego warto spróbować w czasie pobytu?

Kuchnia Krety to mieszkanka wielu różnych wpływów, głównie tureckich, arabskich i włoskich. Do najczęściej jadanych potraw należą tzatzyki, czyli jogurt grecki z ogórkiem, oliwą i czosnkiem. Bardzo popularne są ryby w panierce, pasta z fasoli, sałatka grecka i suszone pomidory. Lokalnym specjałem są dolma, czyli gołąbki w liściach winogron. Na Krecie wypieka się także dakos - chleb z dodatkiem pomidorów, sera i przypraw.

Najzdrowsza kuchnia świata

Zdaniem naukowców mieszkańcy Krety jedzą najlepiej na świecie, ponieważ w swoim potrawach łączą świeże owoce i warzywa, oliwę oraz ryby. Kreteńczycy jedzą znacznie więcej warzyw niż pozostali mieszkańcy Europy. Jednak na wsypie można bez problemu znaleźć także dania mięsne, na przykład gyros wieprzowy, który jest podawany z sosem tzatziki. Najczęściej serwowane mięsa to jagnięcina i koźlina. Bardzo popularne są souvlaki, czyli mięsa z rożna.

Ryby

Kuchnia grecka korzysta z bogactwa owoców morza. Nie inaczej jest w przypadku Krety. Zazwyczaj ryby są gotowane lub grillowane, podaje się je z oliwą i skropione sokiem z cytryny. Najbardziej popularne gatunki to leszcz, dorada, tuńczyk, miecznik i sola. Serwuje się także wiele owoców morza, takich jak homary, krewetki, małże, kalmary, ośmiornice..

Lokalne przysmaki

Kreta ma wiele charakterystycznych dań, których nie znajdzie się w Grecji kontynentalnej. Należy do nich między innymi kakkavia - bardzo smaczna zupa rybna. Warto również spróbować boubouristi, czyli ślimaków obtoczonych w mące i następnie smażonych w głębokim tłuszczu. Do miejscowych rarytasów należą także tak zwane laukanika czyli wieprzowo-wołowe kiełbaski, które przygotowuje się z dodatkiem cynamonu, tymianku i skórki pomarańczowej. Na deser można zamówić bougatsa - ciepły placek z francuskiego ciasta wypełniony serowym nadzieniem i posypany cynamonem.